Instrumenten reinigen en desinfecteren
Medische instrumenten worden dagelijks gebruikt in ziekenhuizen en andere zorginstellingen om patiënten te behandelen en te verzorgen. Om de veiligheid van patiënten te waarborgen, is het essentieel dat deze instrumenten grondig worden gereinigd en gedesinfecteerd om de verspreiding van infecties te voorkomen. In deze blog zal ik uitleggen hoe medische instrumenten worden gereinigd en gedesinfecteerd.
Reiniging
De eerste stap bij het reinigen van medische instrumenten is het verwijderen van zichtbaar vuil. Dit kan worden gedaan door de instrumenten onder te dompelen in een reinigingsoplossing of door ze te spoelen met water. Daarna worden de instrumenten grondig gereinigd met een speciaal daarvoor bestemde borstel om alle resten van weefsel, bloed en andere vloeistoffen te verwijderen.
Voor instrumenten waar veel fijne deeltjes aan kunnen blijven vastzitten is ultrasoon reiniging een goede methode. Een ultrasoonreiniger wordt gebruikt om kleine instrumenten zoals pincetten en scharen te reinigen, waarna deze geschikt zijn om te desinfecteren.. De instrumenten worden ondergedompeld in een ultrasoonvloeistof en blootgesteld aan hoge frequentie geluidsgolven. Dit zorgt ervoor dat alle resten van biologisch materiaal van de instrumenten worden verwijderd en maakt ze ook op moeilijk bereikbare plaatsen schoon.
Vervolgens worden de instrumenten ondergedompeld en een (dompel)bak met een reinigingsoplossing, meestal een enzymatische reiniger. Dit type reiniger helpt bij het afbreken van biologisch materiaal dat op de instrumenten achterblijft en zorgt ervoor dat ze grondig worden gereinigd. Na de reiniging worden de instrumenten grondig gespoeld met schoon water om alle resten van de reinigingsoplossing te verwijderen.
Desinfectie
Na de reiniging worden de instrumenten gedesinfecteerd om eventuele micro-organismen te doden die nog op de instrumenten aanwezig kunnen zijn. Er zijn verschillende methoden voor het desinfecteren van medische instrumenten, afhankelijk van het type instrument en de mate van desinfectie die nodig is.
- Stoomsterilisatie (autoclaaf): Dit is de meest gebruikte methode voor het desinfecteren van medische instrumenten. De instrumenten worden onder hoge druk en hoge temperatuur gesteriliseerd met behulp van stoom. Dit proces doodt alle micro-organismen die op de instrumenten aanwezig zijn en maakt ze volledig steriel.
Â
- Chemische desinfectie: Deze methode wordt gebruikt voor instrumenten die niet bestand zijn tegen hoge temperaturen en druk, zoals flexibele endoscopen of bij het ontbreken van een autoclaaf. De instrumenten worden minimaal 15 minuten ondergedompeld in een chemisch desinfectiemiddel, zoals sekusept of een alcoholoplossing (minimaal 70%). Het desinfectiemiddel doodt alle micro-organismen op de instrumenten en maakt ze steriel.
Â