Wat zijn de kenmerken van een goede bouwhelm?
Helmen zijn cruciaal bij het veilig uitvoeren van werkzaamheden of recreatie. Als je een veiligheidshelm of bouwhelm wil aanschaffen, moet je ervoor zorgen dat deze comfortabel zit. Want hoe gemakkelijker een helm draagt, des te groter is de kans dat je deze gebruikt. Daarom vind je hieronder de kenmerken om een goede helm mee te kunnen herkennen:
- Het binnenwerk van de helm moet een goede pasvorm hebben.
- De schaal van de helm moet zijn gemaakt van een licht materiaal.
- Een goede bouwhelm is uitgevoerd met afdekbare ventilatieopeningen en is hygiënisch
- De hoofdband van de bouwhelm dien je traploos te kunnen verstellen.
- De brede hoofdband moet zowel horizontaal als verticaal direct tegen je hoofd te liggen.
- Het binnenwerk van de bouwveiligheidshelm moet een zweetband hebben die tegen je voorhoofd rust.
- De kinriem mag de oren niet afdekken.
- De helm moet je eventueel kunnen combineren met andere persoonlijke beschermingsmiddelen als gehoorkappen of gelaatsbescherming.
- Het is handig als je je veiligheidshelm kunt dragen met een wintermuts.
Â
Accessoires voor op en aan de veiligheidshelm
Voor bescherming tegen geluidsoverlast of spatten (vloeistoffen, stof, slijpsel) bestaan gelaatsschermen. Deze zijn aan de helm te bevestigen. Hetzelfde geldt voor gehoorkappen die beschermen tegen geluid. Degros heeft meerdere helmen met gehoorkappen.
Verder zijn er diverse opties voor bepaalde weersomstandigheden. Zo voorkomt een kinriem aan een helm dat die afwaait en een nekflap verbranding door zonlicht of lasspatten. Een helmmuts is een goed alternatief bij koude omstandigheden
Â
Hoelang is een bouwhelm houdbaar?
Een bouwhelm heeft een houdbaarheidsdatum. Welke helm je ook gebruikt, deze is maximaal vijf jaar houdbaar. Controleer daarom altijd bij de aanschaf van een bouwhelm de productiedatum. Dit is te vinden aan de onderzijde van de klep in de vorm van een cirkel.
In de binnenkant van de cirkel staan twee getallen die het jaar van productie aangeven. Deze twee cijfers worden gescheiden door middel van een pijl die wijst naar twee getallen aan de buitenste ring van de cirkel. Deze getallen geven de maand aan waarin de bouwhelm is geproduceerd.
Voor sommige helmen geldt dat de houdbaarheidsdatum korter is dan vijf jaar. Â Dit komt voornamelijk door het materiaal waarvan de bouwhelm is gemaakt. Hieronder staat een overzicht van de houdbaarheidsdata van de meest gebruikte bouwhelmen:
- Bouwhelm van Polyethyleen: Uiterlijk drie jaar. Dit zijn voornamelijk goedkopere bouwhelmen van het merk M-safe en Uvex.
- Bouwhelmen van ABS: Uiterlijk vijf jaar. Dit zijn voornamelijk bouwhelmen van 3M.
- Nylon of ander polyamiden: Uiterlijk vijf jaar. Dit zijn voornamelijk helmen van MSA.
Â
Welke kleur bouwhelm heb ik nodig?
In de bouw is de kleur van een bouwhelm belangrijk. De Arbeidsomstandighedenwet (ARBO) heeft de volgende regels opgenomen:
- Witte helmen: Helmen voor ingenieurs, manager, leidinggevenden en voormannen.
- Blauwe helmen: Helmen voor elektriciens, timmerlieden en andere technici.
- Rode helmen: Helmen voor brandweerlieden
- Groene helmen: Helmen voor veiligheidsofficiers.
Â
Tips
Bouwhelmen zorgen voor meer veiligheid. Maar alleen een helm kopen zorgt er niet voor dat de drager voor altijd veilig is. Buiten de tips die hierboven al staan beschreven, heeft Degros nog een aantal tips:
- Heeft een bouwhelm een harde klap ondergaan? Vervang deze dan. Zelfs als er geen zichtbare schade is.
- Zorg dat de bouwhelm goed rond het hoofd zit. Zowel bij de kin als bij het hoofd moet er minimale beweging zijn. Als er namelijk iets hards valt op een helm die niet goed vast zit, kan dit alsnog schade aanbrengen.
- Verwijder nooit originele onderdelen van de helm. Dit kan ervoor zorgen dat de helm minder beschermd.
- Plak geen stickers op de bouwhelm en verf deze niet. Stickers en verf kunnen ervoor zorgen dat de lijmlaag van de helm sneller veroudert, waardoor deze eerder vervangen dient te worden.
Â