Last van hielkloven? Met deze 10 tips kom je er vanaf!
Hielkloven; een pijnlijk voetprobleem
Inhoudsopgave
- Wat zijn kloven?
- Hoe ontstaan hielkloven?
- Waardoor krijg je hielkloven?
- Wat kun je doen tegen kloven bij de hiel?
- 5 tips om kloven aan de hiel te voorkomen
- 5 tips om kloven aan de hiel te behandelen
Wat zijn kloven?Â
Kloven in de hiel of hielkloven zijn scheuren of barsten van de huid rondom je hielen. Dit ontstaat door de combinatie van een (zeer) droge huid en overmatige eeltvorming. Tijdens het lopen en staan ontstaat er een verhoogde druk op de voetzool, waardoor het eelt kan barsten. In de hielen kunnen meerdere kleine kloofjes en verticale barstjes ontstaan en soms bij diepere kloven staat de huid zelfs een beetje open. Dit kan leiden tot lelijke, pijnlijke en zelfs bloedende gebarsten hielen. Lopen en staan wordt pijnlijk, omdat onder invloed van druk op de hiel, de kloofjes steeds open blijven gaan. Als er daarnaast symptomen zijn als roodheid, warmte en zwelling, kan er sprake zijn van een infectie.Â
[products=blog_hielkloven]
Hoe ontstaan hielkloven?
De belangrijkste factoren voor het ontstaan van kloven in de hiel zijn overmatige eeltvorming, een droge huid en druk.
- Overmatige eeltvorming: Onze huid vernieuwt zichzelf en maakt continu vanaf de binnenkant nieuwe huidcellen aan. De huid groeit van binnen naar buiten. Eeltvorming is een natuurlijk proces van opeenstapeling van dode huidcellen. De buitenste huidlaag (de hoornlaag) bestaat uit dode huidcellen die ook weer afslijten. Eelt ontstaat door wrijving en druk en slijt hierdoor ook weer gedeeltelijk af. Een eeltlaag beschermt de huid tegen invloed van buitenaf, zoals grote druk. Maar als er teveel aan plaatselijke eelt op de voeten ontstaat, doordat er meer huid wordt opgebouwd dan dat er afslijt, dan kan dit ook weer extra druk en ongemak veroorzaken. Denk hierbij aan eeltknobbels waardoor schoenen niet prettig zitten, eeltpitten (likdoorns) en soms hielkloven die in het eelt ontstaan.
- Een droge en niet-elastische huid is één van de belangrijkste oorzaken voor de vorming van hielkloven. Als de vochtbalans van de huid dermate is afgenomen zal de hiel een dikke en harde huid ontwikkelen als vorm van bescherming. Hierdoor is de huid onvoldoende in staat om goed te genezen.
- Druk op de hielen. Onze hielen dragen samen met de voorvoet ons hele gewicht en worden dagelijks flink belast. De hoeveelheid druk en wrijving hangt af van het gewicht dat op de hielen wordt gezet, de ondergrond waarop de hiel rust en de mate waarin er wordt gestaan en bewogen. Een te zwaar lichaamsgewicht zorgt voor meer druk op gewrichten en voeten. Goed passende schoenen met een voorgevormd voetbed zorgen voor een betere drukverdeling dan een platte zool. Veelvuldig wandelen of rennen kan ook de aanmaak van eelt bevorderen. Zowel met als zonder schoenen (barefoot) zorgt de loopbeweging voor druk en wrijving aan de voeten. Het lopen en rennen op blote voeten zorgt ook weer voor een snellere slijtage van het eelt.Â
Â
Waardoor krijg je hielkloven?
Waarom heeft de een hier zo vaak last van en heeft een ander nog nooit van het probleem gehoord? Het is niet altijd precies te zeggen. Soms heeft het te maken met een stukje erfelijke aanleg, maar van de volgende factoren is het bekend dat ze invloed hebben voor het ontstaan van hielkloven;
- overgewicht
- zweetvoeten
- dragen van open schoenen zoals slippers en sandalen en het lopen op blote voeten (uitdroging)
- slecht passend schoeisel zonder ondersteunend voetbed
- langdurig staan (vooral op een harde ondergrond)
- een standsafwijking van de voeten
- een verminderd vetpolster onder de voet (naarmate we ouder worden)
- diabetes
- aanleg voor psoriases en eczeem
- hormonale veranderingenÂ
- medicijngebruik (verminderde doorbloeding)
- lage luchtvochtigheid (koude winters en hete zomers)
- een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen
Wat kun je doen tegen kloven bij de hiel?
Als je last hebt van kloven, wil je graag weten wat er tegen te doen is. Ga je zelf aan de slag om je kloven te verwijderen of verminderen of zoek je liever professionele hulp. Lees hieronder onze tips hoe je kloven kunt voorkomen en als je er toch last van hebt, hoe je ze kunt behandelen.
5 tips om kloven aan de hiel te voorkomen;
- Verwijder overtollig eelt tijdig. Laat dit doen door een pedicure als je deze regelmatig bezoekt. Wil je liever zelf eelt verwijderen? Dat kan gemakkelijk na een bad of douche met een puimsteen, vijl of rasp. Als het niet teveel is, voldoet flink afdrogen met een ruwe handdoek vaak ook al.
- Verzorg je voeten dagelijks met een hydraterende creme. Het lijkt overdreven, maar veel mensen smeren wel dagelijks een creme op hun gezicht. Je voeten hebben vaak meer te verduren! De voetencreme zorgt ervoor dat de huid beter is bestand tegen uitdrogen. Een soepele, elastische huid bouwt niet snel eelt op.
- Draag goed passende schoenen met een voetbed die de hiel steun geeft.Â
- Vermijd het lopen op blote voeten of op slippers. Doe je dit toch, smeer je hielen dan gerust een keer extra in op een dag.
- Wissel indien mogelijk regelmatig van schoenen. Schoenen met verschillende hakhoogtes geven op andere punten druk op de hiel.
Bekijk ook eens ons Degros hielkloven behandel actie pakket. Hiermee heb je alles in huis om je hielkloven zelf te verminderen en de opbouw van nieuwe kloven te voorkomen.Â
5 tips om kloven aan de hiel te behandelen
- Verwijder het overtollig eelt aan de hielrand. Dit is absoluut noodzakelijk. Zolang deze verharde en verdikte huid niet wordt verwijderd, kunnen de kloven niet genezen. Bij voorkeur laat je dit doen door een (medisch) pedicure, die goed weet hoeveel eelt er weg gesneden of gefreesd moet worden. Ga je zelf aan de slag, zorg er dan voor je heel geleidelijk te werk gaat, zodat je niet teveel weg haalt. De randjes van de kloofjes kun je voorzichtig met een scalpelmesje weg halen en de rest vijl of rasp je tot de huid weer soepel aan voelt.
- Smeer de hielen in met een speciale klovencreme of klovenzalf zoals Laufwunder Schrundena Klovenzalf of Gehwol med Klovenzalf. Deze crèmes zijn vrij vet en kunnen het beste worden afgedekt met een pleister of kous omdat ze een poos moeten intrekken. Deze vette crèmes bevatten vaak ureum of lactaat als natuurlijk vochtinbrengend bestanddeel.
- Ga naar de huisarts in geval van een infectie. De huisarts zal beoordelen of er een antibioticum voorgeschreven moet worden.Â
- Bezoek bij terugkerende problemen een podotherapeut voor het aanmeten van therapiezolen of therapiesokken met een verzachtende gel.
- Breng honingzalf aan op de kloven. Honing werkt als een natuurlijke remedie tegen kloven, door zijn antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen. Uit onderzoek is gebleken dat honing kan helpen bij het reinigen en genezen van wonden. Het werkt daarnaast hydraterend. Er zijn verschillende honingzalfen verkrijgbaar zoals de Mesitran soft honinggel van Klinion.Â