Alcohol voor desinfectie, welke alcohol waarvoor te gebruiken.
Wat is alcohol nu precies?
De alcohol in dranken wordt ethanol (ethylalcohol) genoemd. Het wordt gemaakt wanneer gist de suikers in granen, fruit en groenten fermenteert. Zo wordt wijn gemaakt van de suiker in druiven en wodka wordt gemaakt van de suiker in aardappelen.
Pure ethanol is een brandbare, kleurloze vloeistof met een kookpunt van 78,5 Ā° C. Door zijn lage smeltpunt van -114,5 Ā° C kan het worden gebruikt in antivriesproducten.
Vanuit een scheikundige blik is alcohol organische moleculen die zijn samengesteld uit koolstof (C), zuurstof (O) en waterstof (H) -atomen. Zie afbeelding hieronder de verbinding van alcohol.
Wanneer men het over alcohol heeft bedoeld men over het algemeen ethanol (alcohol).Ā
3 bekende types alcohol
- Ethanol: Het enige type alcohol dat mensen veilig kunnen drinken en is dus geschikt voor consumptie.Ā
- Methanol: Zo is methanol (of methylalcohol) een component in brandstof voor auto's en boten. Het wordt ook gebruikt om antivries, verfverwijderaar, ruitenwisservloeistof en vele andere producten te vervaardigen.
- Isopropanol: Isopropanol (of isopropylalcohol) is de chemische naam voor ontsmettingsalcohol, die we gebruiken voor reiniging en desinfectie.
Zowel methanol als isopropanol zijn giftig voor mensen omdat ons lichaam ze metaboliseert als giftige stoffen die leverfalen veroorzaken. Het drinken van zelfs een kleine hoeveelheid methanol of ontsmettingsalcohol kan dodelijk zijn.
Voor en nadelen van Alcohol
Ā
Wat maakt alcohol zo effectief als het op desinfecteren aankomt?
Alcohol heeft twee unieke eigenschappen:
- Het is een goed oplosmiddel, omdat het een breed scala aan niet-polaire verbindingen oplost.
- Het breekt zowel het beschermende celmembraam van vet als ook water.Ā Ā
Alcohol doodt bacteriĆ«n door middel van een proces dat bekend staat als denaturatie. Omdat bacteriĆ«le celmembranen zowel een op vet gebaseerde kant als een op water gebaseerde kant hebben, kunnen alcoholmoleculen zich binden met het beschermende membraan en dit afbreken. Op dat moment worden de de bacteriĆ«n niet meer beschermt door het celmembraam en dus blootgesteld daardoor en lossen ze op, en stoppen ze met functioneren.Ā
Isopropyl alcohol wordt veel gebruikt als oplosmiddel, omdat het snel verdampt. Daarnaast laat het bijna geen oliesporen achter in vergelijking met ethanol en is relatief niet giftig in vergelijking met alternatieve oplosmiddelen. Het wordt dus veel gebruikt als oplosmiddel en als reinigingsvloeistof, vooral voor het oplossen van oliƫn.
Wat is het verschil tussen de verschillende percentages alcohol?
Zoals hierboven vermeld zijn er verschillende soorten alcohol, maar daarnaast worden deze ook nog eens geleverd in verschillende percentages. Overigens betekent een hoger percentage niet per definitie dat dit beter is. Hieronder leggen wij uit waar onze verschillende soorten alcohol uit bestaan en waar ze vaak voor worden gebruikt.
Alcohol 70Ā (gedenatureerd met 5% isopropyl)
Samenstelling:
- Ethanol 65%
- Water 30%
- Isopropyl alcohol 5%
Alcohol 80Ā (gedenatureerd met 5% isopropyl)
Samenstelling:
- Ethanol 75%
- Water 25%
- Isopropyl alcohol 5%
Alcohol 96Ā (gedenatureerd met 5% isopropyl)
Samenstelling:
- Ethanol 91%
- Water 4%
- Isopropyl alcohol 5%
Pure Alcohol 96Ā (geschikt voor consumptie)
Samenstelling:
- Ethanol 96%
- Water 4%
Isopropyl alcohol 70
Samenstelling:
- Isopropyl alcohol 70%
- Water 30%
Isopropyl alcohol 99,9
Samenstelling:
- Isopropyl alcohol 99,9%
- Water 0,01%
Voor desinfectie wordt over het algemeen 70% tot 80% alcohol aangeraden. Dit komt doordat het celmembraam van een bacterie voornamelijk uit eiwitten bestaat. Wanneer men een hoger alcoholpercentage gebruikt en het celmembraam met eiwitten komt in aanraking met het hogere percentage alcohol dan verhard de laag om het binnenste deel van de cel. Bij 70% bijvoorbeeld gebeurt dit niet en daardoor kan de alcohol de cel binnendringen en kapot maken.
Hoe gebruikt men alcohol om te desinfecteren?
Alcohol 70% of 80% worden beschouwd als de beste verhouding alcohol om te desinfecteren. Alcohol heeft de eigenschap dat het snel vervliegt als het in aanraking komt met zuurstof. De verschillende doeleindes, oppervlaktes en toepassingen behoeven elk een andere alcohol om tot het beste resultaat te komen.
Als voorbeeld het desinfecteren van nattere oppervlakken. Dan wordt aangeraden om een hoger percentage te gebruiken, zoals bijvoorbeeld 80% alcohol. Dit komt omdat, water ook oplosbaar is in alcohol en dit zorgt ervoor dat de verhouding (water / alcohol) verandert. Zo zijn er vele factoren die bepalen welke alcohol het beste te gebruiken.
Alcohol is geen reinigingsmiddel in tegenstelling tot wat men vaak denkt heeft alcohol geen reinigende werking.Ā
Wanneer men oppervlaktes of huid wil desinfecteren dient dit eerst schoongemaakt te worden. Gewoon water en zeep voldoet. Daarna kan de alcohol worden aangebracht om de huid of oppervlaktes te desinfecteren. Belangrijk is dat men wel de tijd moet nemen om de alcohol te laten desinfecteren (dus de strijd laten aangaan met de bacterieen).
Waarom zijn er handgels voor handdesinfectie?
Als men alcohol op de huid opbrengt dan zal dat de huid doen uitdrogen. Men kan de handen dus prima wassen met water en zeep en daarna desinfecteren met alcohol 70% bijvoorbeeld. Echter dan zullen de handen droog gaan aanvullen, zeker bij veelvuldig gebruik. In de handalcohol of desinfecterende handgel zit een terugvetter en deze zorgt ervoor dat de handen niet uitdrogen bij veelvuldig gebruik.
Wanneer is desinfectie noodzakelijk?
In het algemeen hoeft na reiniging niet te altijd te worden gedesinfecteerd. Als de situatie zich voordoet dat aan oppervlakken, meubilair of voorwerpen verontreiniging met bloed of andere lichaamsvochten bevinden dan is desinfecteren nodig. Het volgende moet dan worden gedaan.
- De verontreinigde plek wordt met wegwerp schoonmaakmateriaal gereinigd.
Eventueel wordt vocht eerst opgenomen met behulp van een tissue en de plek schoongemaakt met schoonmaakmiddelen. Hierbij word het dragen van nitril handschoenen aangeraden. - Na reiniging wordt de gereinigde plek gedesinfecteerd met chloor 1000 ppm of alcohol 70%. Het is van groot belang hierbij te letten op de inwerktijd en de concentratie van het desinfectans.
Het Reinigen alvorens u gaat desinfecteren is noodzakelijk, omdat desinfectantia door organisch materiaal, zoals bloed (eiwitten), gedeeltelijk onwerkzaam worden gemaakt. Het desinfecteren gaat en beter als het te desinfecteren oppervlak schoner is. Een desinfectans moet in de juiste concentratie worden toegepast en de voorgeschreven inwerktijd dient te worden aangehouden.